Publicat pe

Care sunt alimentele ecologice? Care este diferența între ecologic și natural?

Importanța pe care o au alimentele ecologice pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri a crescut semnificativ în ultimii ani. Odată cu apariția produselor tot mai procesate, pline de ingrediente sintetice, am început să realizăm că acestea pot determina, pe termen lung, o mulțime de probleme medicale.

Din dorința de a beneficia de această tendință spre un stil de viață mai sănătos, mulți producători au profitat de eticheta de “natural” / „100% natural” pentru a induce clienții în eroare. Astfel, le dau impresia că aleg alimente ecologice. Din păcate, natural nu înseamnă ecologic, iar aplicarea acestui termen pe eticheta produselor nu este decât o strategie de marketing.

În primul rând, ce trebuie să știți despre alimentele ecologice, denumite și bio sau organice în alte state membre ale Uniunii Europene, este că sunt produse conform unor legi specifice. Ele nu conțin substanțe chimice și nu sunt modificate genetic. Spre deosebire de acestea, alimentele naturale, chiar dacă sunt achiziționate de la producători mici, locali, pot fi tratate cu insecticide chimice, antibiotice sau fertilizatori sintetici.

Așadar, ce înseamnă ecologic sau bio și cum recunoașteți alimentele ecologice? Am trecut, mai jos, 5 aspecte la care trebuie să fiți atenți pentru a vă asigura că ați ales produse cu adevărat bio sau organice.

Alimentele ecologice trebuie să dețină certificări
specifice, sunt supuse unor reglementări și controale de
calitate stricte.

Produsele organice trebuie să aibă una dintre cele două sigle specifice. Acestea atestă respectarea normelor Uniunii Europene și a celor locale cu privire la agricultura ecologică, anume:

● Logo-ul ce reprezintă o frunză stilizată și marchează faptul că produsele sunt certificate ecologic la nivel UE.
   ● Sigla națională “ae” care asigură că produsele sunt supuse unor controale periodice și respectă normele din România.

sigla alimente ecologice

Pentru a primi aceste certificări, fermierii sau producătorii urmează un proces complex și strict. Mai mult, primesc multiple vizite de inspecție pentru a verifica respectarea normelor, înainte de a primi certificarea necesară comercializării produselor ce pot fi numite și etichetate drept “ecologice”.

Consumatorii care achiziționează produse ce poartă sigla națională și logo-ul comunitar au garanția că cel puțin 95% din ingredientele produsului provin din agricultură ecologică și se supun regulilor de producție ecologică.

Fructele și legumele provin din culturi fără pesticide
chimice sau îngrășăminte artificiale.

Agricultura ecologică produce alimente sănătoase fără a apela la pesticide toxice. Și chiar dacă se folosesc anumite pesticide ocazional, ele sunt de origine naturală și strict reglementate și controlate. În acest fel, consumatorii au certitudinea că produsele pe care le consumă nu conțin chimicale.

Alimentele ecologice nu sunt modificate genetic.

Modificările genetice de orice fel sunt strict interzise când vine vorba de alimente ecologice sau bio. Mai mult, dacă vorbim de creșterea animalelor pentru produse organice, nici acestea nu au voie să consume hrană modificată genetic.

Produsele bio de origine animală nu sunt tratate cu
antibiotice, hormoni sintetici sau acceleratori de creștere.

Produsele de origine animală care nu sunt ecologice provin din surse tratate cu antibiotice și hormoni de creștere. Acestea din urmă trec și în organismul nostru, cauzând o serie întreagă de dereglări. Antibioticele cresc rezistența organismului la acestea, ceea ce înseamnă că, în fața unei boli, organismul are un sistem imunitar mai scăzut și medicamentele necesare își vor face mai greu efectul. Mai mult, hormonii artificiali afectează în special copiii, ducând la o dezvoltare precoce și risc de obezitate.

Produsele ecologice nu conțin coloranți, conservanți și
arome artificiale

Consumul în exces de produse care conțin coloranți, conservanți și arome artificiale este responsabil pentru o serie largă de probleme de sănătate. De la diabet sau obezitate la ADHD, cei mai afectați de consumul de alimente de acest tip sunt tot copiii.

Așadar, înainte să achiziționați un produs, treceți peste eticheta de 100% natural și verificați dacă bifează toate condițiile pentru a fi un produs ecologic și cu adevărat sănătos.